Racuchy z miętową nutą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Racuchy z różowym musem słodko-kwaśnym

  • 10 min

Składniki:

  • Na racuchy:
    0,5 l mleka
    250-300 g mąki
    2 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru, odrobina soli
    olej do smażenia
    Na mus:
    4 kwaśne jabłka
    4 gałązki świeżej mięty
    0,5 szklanki malin
    5 łyżeczek cukru pudru
    ok. 50 g masła

Racuchy z miętową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć mleko z mąką i jajkami- ciasto powinno być gęste. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w kostki. W rondelku rozpuszczamy masło i dorzucamy jabłka. Smażymy na mniejszym ogniu od czasu do czasu mieszając (ok. 10 min), gdy jabłka odrobinę się rozpadną dorzucamy posiekaną miętę i cukier puder. Po ok. 5 minutach dorzucamy maliny i smażymy jeszcze 2-3 minuty.

Porady

Jeśli mus przywiera można go odrobinę podlać wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy