Racuchy z kiwi i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min

Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • * szklanka mąki
    * pół szklanki kefiru bądź maślanki
    * plaster drożdży
    * 1/4 szklanki ciepłej wody
    * 3 łyżki cukru
    * jajko
    * szczypta soli
    * kiwi
    * garść żurawiny
    * starta czekolada mleczna, cukier puder
    * olej rzepakowy do smażenia

Racuchy z kiwi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy