Racuchy z jabłkami zna chyba każdy. U mnie dzisiaj z innym dodatkiem. Troszkę kwaśne, ale dodatek cukru pudru i startej czekolady dodaje słodyczy. Jeśli macie ochotę na takie połączenie to polecam.
30 min
Składniki:
* szklanka mąki
* pół szklanki kefiru bądź maślanki
* plaster drożdży
* 1/4 szklanki ciepłej wody
* 3 łyżki cukru
* jajko
* szczypta soli
* kiwi
* garść żurawiny
* starta czekolada mleczna, cukier puder
* olej rzepakowy do smażenia
Racuchy z kiwi i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodać do mąki, odstawić na 15 minut. Dodać maślankę, szczyptę soli i jajko. Całość dobrze wymieszać, aż pojawią się bąbelki powietrza. Dodać pokrojone kiwi oraz żurawinę. Smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik by odcisnąć nadmiar tłuszczu. Ciepłe posypać czekoladą i pudrem.
Komentarze