Racuchy z kapustą

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Z zawodu jestem nauczycielką, ale przeszłam już na emeryturę. Gotuję dla 3-osobowej rodziny.Staram się przyrządzać potrawy zdrowe i tanie.Ten przepis odziedziczyłam po mamie

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 szklanki mąki
    ● 3 jajka
    ● 1 i 1/4 szklanki mleka
    ● 4-5 łyżek pokrojonej w kostkę cebuli
    ● mała główka białej kapusty
    ● 3 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Racuchy z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych
    liści, główkę kroimy
    najpierw w ćwiartki, a potem
    dość drobno siekamy. Trzy szklanki kapusty gotujemy do
    miękkości w niewielkiej ilości
    osolonej wody, osączamy. Cebulę
    rumienimy na maśle. Mieszamy
    z kapustą.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek.
    Z mąki, mleka i żółtek robimy
    ciasto (konsystencja jak na naleśniki).
    Dodajemy kapustę
    z cebulą. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Mieszamy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno
    i dodajemy do ciasta. Delikatnie
    mieszamy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej,
    łyżką nabieramy porcje ciasta
    i smażymy racuchy z obu stron
    na rumiano.

Porady

● Z niewykorzystanej do racuchów kapusty robimy surówkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować