Racuchy z jabłkami

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Dawniej, kiedy ludzie byli biedniejsi, przygotowywali wiele potraw, które były tanie, a jednocześnie bardzo smaczne. Właśnie do takich dań należą racuchy.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 2 szklanki mleka
    ● 5 dag drożdży
    ● 2 jajka
    ● płaska łyżka cukru
    ● szczypta soli
    ● ok. 1/2 kg jabłek
    ● olej do smażenia
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie rozcieramy
    z cukrem i łyżką ciepłego
    mleka i odstawiamy w ciepłym
    miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięty rozczyn dodajemy
    do mąki, wlewamy resztę
    mleka, dodajemy żółtka
    z dwóch jajek i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy
    i odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Ubijamy pianę z dwóch białek.
    Jabłka myjemy, obieramy
    i kroimy w cienkie plastry.
  • 4. Gdy ciasto będzie wyrośnięte,
    dodajemy pianę z białek
    i plastry jabłek. Mieszamy
    i odstawiamy jeszcze na 15
    minut.
  • Racuchy z jabłkami 5. Na patelni rozgrzewamy
    olej. Łyżką nabieramy ciasto
    z co najmniej jednym plastrem
    jabłka i smażymy racuchy
    z obu stron, aż się ładnie zrumienią.
    Osączamy z tłuszczu
    na papierowym ręczniku kuchennym
    i posypujemy cukrem
    pudrem (możemy dodać
    cukier waniliowy).

Porady

● Do rozczynu należy dodać 2 łyżki mąki, a mąkę do ciasta trzeba przesiać, wtedy racuchy będą pulchniejsze. ● Jabłka można pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. ● Racuchy warto też posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować