Racuchy z jabłkami

5 (155 ocen)

  • 15 min

Smaczne puszyste racuszki na piątkowy obiad lub na kolacyjke z kubkiem mleka.

  • 15 min

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    400 ml mleka 3.2 %
    2 jajka
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 średnie jabłka
    Kilka kropli olejku waniliowego

    Cukier puder do posypania
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Dodajemy cukry. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i olejek. Mieszamy dokładnie na kremowa konsystencje. Jabłka scieramy na tarce na grubych oczkach. Jablka wrzucamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy po 2 łyżki ciasta. Racuszki smażymy z obu stron na rumiano. Od razu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Racuszki można też zrobić z innymi ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować