Racuchy z jabłkami

4.5 (181 ocen)

  • 15 min

To kolejny ze smaków mojego dzieciństwa - uwielbiałam gdy mama robiła takie racuchy - placuchy

  • 15 min

Składniki:

  • 700 g mąki
    500 ml mleka
    30 g drożdży
    łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2 jaja
    4-6 jabłka papierówki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Drożdże rozkruszamy, zalewamy częścią mleka (ciepłego, ale nie gorącego), zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
  • 2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy środek - kroimy na drobne kawałki.
  • 3. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól, mleko i rozczyn - ucieramy mikserem na gładkie ciasto. Dodajemy jabłka i mieszamy za pomocą łyżki.
    Na rozgrzanym oleju smażymy jak placki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować