Racuchy Weroniki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepis dostałam od fantastycznej pani domu z wieloletnim stażem. Racuchy dobrze smakują solo, z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 szkl. mleka
    3 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    2 jajka
    2,5 szkl.mąki
    1 łyżka oleju
    opakowanie cukru waniliowego
    olej do smażenia

Racuchy weroniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, drożdże i 1 łyżeczkę cukru podgrzewany aż będą letnie. Dodajemy pół szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem i wlewamy zrobiony wcześniej zaczyn oraz resztę mąki. Ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy łyżkę oleju i cukier waniliowy. Mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy racuchy, smażymy na złoty kolor.

Porady

Do ciasta możemy dodać łyżkę spirytusu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy