Racuchy kakaowe

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakują trochę jak murzynek

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - cukier: 6 łyżeczek
    - duże jaja: 2 sztuki
    - świeże drożdże: 5 dekagramów
    - kakao naturalne: 3 łyżki
    - cukier waniliowy mały (lub kilka kropli olejku waniliowego): 1 sztuka
    - olej do smażenia około: 0.33 szklanki
    - cukier puder i wiórki kokosowe (do posypania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Racuchy kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać kakao i cukier waniliowy, dokładnie wymieszac. Na makę pokruszyć drożdże, posypać cukrem. W oddzielnym naczyniu podgrzać mleko (temperatura taka jak mleka dla niemowląt). Wlać mleko do pozostałych składników, bardzo dokładnie wymieszać. Dodać jaja i wymieszać. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zamieszać ciasto i odstawić jeszcze na 15 minut. Na rozgrzany olej kłaść łyżką ciasto i smażyć racuchy. Podawać ciepłe posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Racuchy można też podawać z konfiturą z wiśni lub bitą śmietana.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować