Racuchy jogurtowe z wiśniami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Lekkie pyszne racuchy ze smażonymi wiśniami na miodzie

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 250g jogurtu naturalnego
    jajko
    4-5 łyżek mąki pszennej
    szklanka wydrylowanych wiśni
    2 łyżki miodu
    oliwa do smażenia

Racuchy jogurtowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta:

    Do miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajko, mieszamy,.
    Następnie dosypujemy stopniowo po łyżce mąki, ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
    Na rozgrzaną patelnie wlewamy około 2-3 łyżki oliwy.
    Smażymy racuchy na wolnym ogniu na złoty kolor (2 łyżki ciasta na jednego racucha)
  • 2. Podczas smażenia racuchów przygotowujemy wiśnie:

    Do garnka przesypujemy wydrylowane wiśnie, wstawiamy na gaz, dodajemy miód i podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut.
    Podajemy racuchy razem z wiśniami od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy