racuchy jak pączki

4.85 (197 ocen)

  • 60 min

Szybkie do zrobienia, jeszcze szybsze do pochłonięcia. Przepis z portalu Smaker.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 gramów mąki pszennej ( najlepiej tortowej)
    25 gramów drożdży
    2 kopiaste łyżki cukru
    1 płaska łyżka cukru waniliowego
    1 jajo
    1 łyżeczka spirytusu
    3/4 szklanki ciepłego mleka ( takiego w temperaturze ciała)
    szczypta soli
    około 0,5 litra oleju do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.85 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy jak pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Do głębokiej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, zaczyn, spirytus i sól, zmiksować wszystko na gładką masę ( konsystencją będzie przypominać gęstą śmietanę).
    Miskę przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 40 - 60 minut ( ma zwiększyć swoją objętość minimum 3 - krotnie).
    W rondlu rozgrzać olej, nabierać porcje ciasta wielkości 1 łyżki, smażyć na rumiano z obu stron (racuszki mają swobodnie pływać w oleju). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na talerzu posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

Ciasto będzie łatwiej odchodziło od łyżki, kiedy będziemy ją zamaczać w szklance z zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować