Racuchy fikające koziołki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ni to pączki ni racuchy ale ważne że smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • jajka 3 duże szt
    ser na serniki z wiaderka 4 łyżki
    mleko 1/2 szkl
    mąka ok 2 szkl
    proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
    cukier waniliowy
    cukier puder
    olej

Racuchy fikające koziołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić i rozmieszać z serem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem i mleko. Mąki dodajemy tyle by ciasto było gęste. Wszystko wymieszać albo zmiksować.
    W rondlu rozgrzać olej. Nabierać ciasto łyżką( najlepiej maczaną w tłuszczu )i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na zloty kolor. Racuszki powiększają swoją objętość więc na łyżkę nabieramy ciasto umiarkowanie.
    Mniejsze racuszki fikają koziołki czyli kilkakrotnie same się obracają.

    Osączyć na papierowym ręczniku albo sicie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy