jajka 3 duże szt
ser na serniki z wiaderka 4 łyżki
mleko 1/2 szkl
mąka ok 2 szkl
proszek do pieczenia 1 kopiasta łyżeczka
cukier waniliowy
cukier puder
olej
Racuchy fikające koziołki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić i rozmieszać z serem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę z proszkiem i mleko. Mąki dodajemy tyle by ciasto było gęste. Wszystko wymieszać albo zmiksować.
W rondlu rozgrzać olej. Nabierać ciasto łyżką( najlepiej maczaną w tłuszczu )i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na zloty kolor. Racuszki powiększają swoją objętość więc na łyżkę nabieramy ciasto umiarkowanie.
Mniejsze racuszki fikają koziołki czyli kilkakrotnie same się obracają.
Komentarze