Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozkruszamy drożdże i wkładamy je do dużej miski. Dosypujemy cukier i wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, aby wszystkie składniki rozpuściły się . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.
2.Do miski z rozczynem drożdżowym wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
3.Ciasto na racuchy kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
4.SOS JABŁKOWO-CYNAMONOWY: blendujemy obrane i pokrojone jabłko z jogurtem naturalnym, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i cynamonem.
Porady
Racuchy można podawać zamiennie z dżemem, miodem, cukrem pudrem, etc.
Komentarze