Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym

4.5 (155 ocen)

Delikatne, lekkie, puszyste, smaczne i słodkie!

Składniki:

  • - Mleko 0,5 litra
    - Jajko 1 szt.
    - Mąka pszenna 3 szklanki
    - Drożdże 40 g
    - Cukier 2 łyżki
    - Jogurt naturalny gęsty 330 g
    - Jabłko 1 szt
    - Cukier puder 1 łyżeczka
    - Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
    - Cynamon 0,5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Dania główne Sosy

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkruszamy drożdże i wkładamy je do dużej miski. Dosypujemy cukier i wlewamy pół szklanki ciepłego mleka. Mieszamy, aby wszystkie składniki rozpuściły się . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-25 minut.
  • 2. Do miski z rozczynem drożdżowym wsypujemy mąkę, wlewamy pozostałe ciepłe mleko i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. Ciasto na racuchy kładziemy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron, aż się zarumienią.
  • 4. SOS JABŁKOWO-CYNAMONOWY: blendujemy obrane i pokrojone jabłko z jogurtem naturalnym, cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i cynamonem.

Porady

Racuchy można podawać zamiennie z dżemem, miodem, cukrem pudrem, etc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować