Racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smak dzieciństwa

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mąki - (3,5 szklanki),
    50 g drożdży
    2 łyżki cukru (jak ktoś woli ciut słodsze można dodać więcej)
    mały cukier waniliowy, (ok. 1 łyżki),
    200 ml ciepłego mleka,
    4 jajka,
    szczypta soli,
    cukier puder do posypania lub dżem albo nawet kakao w proszku.

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i oba cukry zalać ciepłym mlekiem, rozmieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka i wymieszać. Wlać mleko z drożdżami i dobrze wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Za radą mamy mieszam wszystko dość energicznie drewnianą łyżką, zagarniając ciasto tak, żeby przy okazji je napowietrzyć czyli nie tylko kręcę łyżką dookoła ale od czasu do czasu odrywam ją od dna i unoszę.
    Wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Podwojenie objętości zajmuje mu około godziny.
    Racuchy formować łyżką, co czas jakiś maczaną w ciepłej wodzie (bo ciasto się klei). Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku kuchennym i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Porady

Pysznie smakują na drugi dzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy