Racuchy drożdżowe

4.15 (262 ocen)

Babcine racuchy drożdżowe. Puszyste i leciutkie. Smaki dzieciństwa! Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
    500 g mąki pszennej
    1 małe jajko
    1,5 szkl. letniego mleka
    szczypta soli
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    2 jabłka (opcjonalnie)
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.15 (262 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-225rhlx 1. Drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą ( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być klejące, ale nie zbyt rzadkie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta można dodać obrane i pokrojone wcześniej w drobną kostkę jabłka.
  • image-21iq2qs 2. Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta (ja pomogłam sobie dwoma łyżkami zamoczonymi uprzednio we wrzątku, dzięki czemu ciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuję to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli pozostaną na następny dzień, w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy je chwilkę podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować