Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać połową szklanki letniego mleka. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (można wstawić do ciepłego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami) na 10 minut.
2. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, cukier, jajko i resztę mleka. Składniki wymieszać i wyrobić ciasto,jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki lub odwrotnie dolać mleka.Gotowe odstawić w ciepłe miejsce na 40 min, do wyrośnięcia.
3. Ciasto nabierać łyżką (warto ją natłuścić, lub maczać w kubku z ciepłą wodą, wtedy cisto nie będzie się do niej kleiło), smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Można podawać z cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta można dodać odrobinę wody gazowanej, racuchy nie będą "piły" tyle tłuszczu.
Komentarze