Racuchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    5 dag drożdży (niesuszonych)
    1,5 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    Dodatki według uznania (owoce, jogurty konfitury itp...)

Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je łyżeczką cukru, zalać połową szklanki letniego mleka. Przykryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (można wstawić do ciepłego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami) na 10 minut.
    2. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, cukier, jajko i resztę mleka. Składniki wymieszać i wyrobić ciasto,jeśli będzie zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki lub odwrotnie dolać mleka.Gotowe odstawić w ciepłe miejsce na 40 min, do wyrośnięcia.
    3. Ciasto nabierać łyżką (warto ją natłuścić, lub maczać w kubku z ciepłą wodą, wtedy cisto nie będzie się do niej kleiło), smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Można podawać z cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można dodać odrobinę wody gazowanej, racuchy nie będą "piły" tyle tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy