Rabarbarowy Kruszaczek z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

W kuchni najważniejsze jest dla mnie wzbogacanie tradycyjnych, sprawdzonych receptur.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    Szklanka cukru
    Łyżka cukru waniliowego
    ¾ kostki margaryny
    Kilka łyżek smalcu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka dużych łodyg rabarbaru
    Kilka gruszek

Rabarbarowy kruszaczek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obierz, pokrój i zasyp cukrem. Odstaw ,aż puści sok. Gruszki obierz i pokój na niewielkie kawałki. Mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem. Dodaj margarynę, smalec, oba rodzaje cukru oraz jajka. Zagnieć ciasto i przełóż na około godzinę do lodówki. Następnie podziel na 2 części, jedną wyłóż na dno blaszki o wymiarach 24 na 38 cm, wyłóż rabarbar i gruszki. Przykryj drugą częścią ciasta. Piecz niecałą godzinę w temp. 180 stopni na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy