Rabarbarowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników podanych na spód zagnieść ciasto, tylko do momentu połączenia się składników.
2.Blaszkę o wymiarach 26x36cm (lub o podobnej powierzchni) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać mąką i wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 25 minut (powinno być lekko rumiane).
3.Gdy ciasto się piecze, przygotować masę. Obrać rabarbar i jabłka. Rabarbar pokroić w kostkę, jabłka w plasterki.
4.W woku roztopić masło, wrzucić rabarbar, mieszając smażyć do momentu, gdy zacznie się on rozpadać, wtedy dodać jabłka, mieszając smażyć nadal. dodać sok, cukier (jego ilość zależna jest od naszego smaku), cukier z wanilią i cynamon. Jabłka powinny zrobić się miękkie, ale plasterki nie powinny się rozpaść. Masę lekko przestudzić.
5.Składniki na kruszonkę zagnieść.
6.Masę wyłożyć na podpieczony spód, rozłożyć kruszonkę. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok. 25 minut. Kruszonka powinna lekko się zezłocić.
Komentarze