Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką

0 (0 ocen)

Ciasto z rabarbarem i pianką to pyszne połączenie. .

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka ( M )
    1/3 szk cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1/4 szk oleju rzepakowego
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    5 dużych łodyg rabarbaru
    2 szk wody
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    ( opcjonalnie cukier do smaku )
    Pianka :
    420 g serka waniliowego ( 3 x po 140 g )
    1 szk gorącej przegotowanej wody
    1 galaretka jagodowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Rabarbarowiec na biszkopcie z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Jajka wbić do miski, dodać oba cukry i olej i dokładnie zmiksować mikserem.
    Następnie przesiać mąki i proszek do pieczenia i wymieszać.
    Ciasto przelać do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 30 minut w 170 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na dwa placki.
  • 2. MASA RABARBAROWA :
    Rabarbar umyć, obrać i cienko pokroić w plasterki.
    Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować i wrzucić pokrojony rabarbar.
    Gotować aż rabarbar się rozpadnie, a potem wyłączyć ogień i wsypać galaretki.
    Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia się masy.
  • 3.
    PRZEŁOŻENIE :
    Pierwszy placek położyć w formie, nasączyć go ulubionym płynem ( u mnie herbatka owocowa ), wyłożyć tężejącą masę i przykryć drugim plackiem a potem docisnąć.
  • 4. PIANKA :
    Galaretkę jagodową dokładnie rozpuścić w szklance gorącej i przegotowanej wody i schłodzić a potem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
    Gdy galaretka będzie odpowiedniej konsystencji wyłożyć serki do miski, przełożyć galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na cieście i wstawić do lodówki do całkowitego ścięcia.
    Potem ciasto kroić w kostkę i udekorować listkami mięty.

Porady

Ciasto przed podaniem powinno odstać najpierw w lodówce a potem w chłodnym miejscu ale po za lodówką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować