Rabarbarowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie przepadam za rabarbarem, ale gwarantuję, że to ciasto posmakuje każdemu!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    gotowa masa karpatkowa

    1 kg rabarbaru
    1 szklanka cukru
    zielona galaretka
    cukier waniliowy
    1 łyżka wody

    czekolada mleczna + 2 łyżki śmietanki słodkiej

Rabarbarowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    ubić białka ze szczyptą soli, dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekroić.

    Masę karpatkową przygotować według przepisu na opakowaniu.

    Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. W garnku przesmażyć go z cukrem, cukrem waniliowym, wodą oraz galaretką. Ostudzić.

    Polewa: czekolade połamać na kawałki, dodać ok. 2 łyżek słodkiej śmietanki. Polać nią biszkopt.

    Warstwy(od dołu)
    biszkopt
    masa karpatkowa
    masa rabarbarowa
    biszkopt
    polewa

Komentarze

Podobne przepisy