Rabarbarowa kostka

0 (0 ocen)

Pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem.

Składniki:


  • Biszkopt :
    5 jajek
    3 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szk cukru
    2 łyżki cukru waniliowego

    Masa rabarbarowa :
    5 łodyg rabarbaru
    1 szk wody
    2 galaretki ( zielone )

    Masa budyniowa :
    400 ml mleka 3,2 %
    1 budyń waniliowy
    125 g miękkiego masła
    4 łyżki cukru

    Polewa :
    3/4 szk cukru pudru
    4 łyżki śmietany 18 % ( słodkiej )
    odrobina zielonego barwnika spożywczego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Rabarbarowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Białka oddzielić od żółtek, potem białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
    Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku a gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
    Delikatnie mieszać rózgą.
    Masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
    Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. W szerokim rondlu umieścić obrany i pokrojony rabarbar, wlać wodę i gotować aż rabarbar się lekko rozpadnie.
    Zdjąć rondel z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
    Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.
  • 3.
    2/3 mleka wlać do opłukanego zimną wodą garnka, dodać cukier i zagotować.
    W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
    Mieszać i gotować do zgęstnienia budyniu.
    Potem dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
    Gdy budyń wystygnie masło utrzeć a potem porcjami dodawać budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.
  • 4.
    Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt ale razem z papierem ( ułatwia to wyjęcie ciasta z blaszki ).
    Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć tężejący rabarbar, rozprowadzić po cieście ale nie za równo.
    Wstawić blaszkę do lodówki na 15 minut a potem na rabarbar wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.
  • 5. Składniki na polewę dokładnie wymieszać ale bez barwnika.
    Polać polewą ciasto ale trochę polewy zostawić, dodać do niej barwnik.
    Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
    Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta.
    Przed podaniem kroić w kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Masa Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować