Rabarbarowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Białka oddzielić od żółtek, potem białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku a gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszać rózgą.
Masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
2.W szerokim rondlu umieścić obrany i pokrojony rabarbar, wlać wodę i gotować aż rabarbar się lekko rozpadnie.
Zdjąć rondel z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.
3.
2/3 mleka wlać do opłukanego zimną wodą garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Mieszać i gotować do zgęstnienia budyniu.
Potem dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie masło utrzeć a potem porcjami dodawać budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.
4.
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt ale razem z papierem ( ułatwia to wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć tężejący rabarbar, rozprowadzić po cieście ale nie za równo.
Wstawić blaszkę do lodówki na 15 minut a potem na rabarbar wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.
5.Składniki na polewę dokładnie wymieszać ale bez barwnika.
Polać polewą ciasto ale trochę polewy zostawić, dodać do niej barwnik.
Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta.
Przed podaniem kroić w kostkę.
Komentarze