Rabarbarki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Na piknik zabieramy też pyszne i świeżutkie drożdżówki .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - margaryna: 0.25 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - sól: 1 szczypta

    - rabarbar: 0.5 kilograma
    - truskawki: 20 dekagramów
    - kisiel truskawkowy: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - cukier (cukier dodaje się do własnego smaku): 0.75 szklanki

    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier puder: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rabarbarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozetrzeć drożdże dodać po 1 łyżce cukru i mąki,odstawić do podrośnięcia.
    W misce utrzeć miękką margarynę z cukrem i cukrem waniliowym,dodać jajko,mąkę ,szczyptę soli i podrośnięte drożdże,zagnieść ciasto i odstawić do podrośnięcia.
  • rabarbarki 2. Rabarbar (ja obieram z błonki która na nim jest)pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku,zagotować i dosłownie chwilkę pogotować do gorącego wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki ,jak kisiel się połączy z sokiem dodać truskawki .
  • rabarbarki 3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na stolnicy ,wyciąć większym kubkiem krążki ,przy pomocy dna szklanki w krążkach zrobić wgłębienie(szklankę maczać w mące),ułożyć bułki na wysmarowanej blaszce,posmarować jajkiem i wgłębienie napełnić nadzieniem .
    Piec około 20-25 min w gorącym piekarniku.
  • rabarbarki 4. Przed pieczeniem bułki można posypać kruszonką lub po upieczeniu tylko cukrem pudrem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować