Cynamonowe grzaneczki to jedno z popularniejszych w Portugalii słodkości . Bardzo proste i smakowite .
5 min
Składniki:
1 bułka bagietka ( pokrojona na plasterkki o grubości ok. 1 cm. ) lub 2 zwykłe duże bułki
1 jajko
1/2 szklanki mleka
olej z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję )
1/2 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
1.Pokrojoną w plasterki bułkę okroić ze skórki ( lub nie - ze skórką jest równie smaczne ) .
2.Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem.
3.Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron .
4.Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem . Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki. Podawać na ciepło .
Porady
Rabadanas są w Portugalii podawane jako jedno z dań Wigilijnych.
Komentarze