Quiche porowy z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna quiche z porem i boczkiem. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    100g masła
    200g mąki pszennej
    żółtko
    2-3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki zimnej wody
    sól
    nadzienie:
    600g pora (biała i zielona część)
    200g boczku wędzonego
    3 jajka
    150ml śmietanki słodkiej
    sól ziołowa, pieprz czarny, gałka muszkatołowa
    20g oscypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Quiche

Quiche porowy z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • quiche porowy z boczkiem 1. Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut.
    Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni. Gdy się lekko wytopi dodajemy posiekany w półksiężyce por. Smażymy do miękkości. nadzienie wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy. Jajka, śmietankę, starty ser i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować