Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą

4.49 (154 ocen)

  • 60 min

Quiche powstał z potrzeby chwili, kiedy z powodu awarii nie mogłam skorzystać z płyty grzewczej. Jest to danie, które w całości powstaje w piekarniku. Pełnoziarniste ciasto, duża dawka przygotowywanych bez tłuszczy warzyw i przepyszny tuńczyk składają się na zdrowe i smaczne danie.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    120g mąki pszennej tortowej
    80g maki razowej typ 2000
    100g masła
    jajko
    szczypta soli
    łyżka zimnej wody
    Na farsz:
    Tuńczyk w sosie własnym 150g
    1,5 średniej czerwonej cebuli
    Strąk czerwonej papryki
    Gałązka selera naciowego
    3 jajka
    150ml słodkiej śmietanki 12-18%
    50g startego sera żółtego
    Sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Quiche

Quiche pełnoziarnisty z tuńczykiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z masła, mąk, jajka, szczypty soli oraz łyżki wody zagnieść energicznie ciasto. Zawinąć w folie spożywcza i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, nawinąć na wałek i przenieść na formę. Wystające poza formę ciasto odciąć. Ciasto gęsto nakłuwać widelcem.
  • 2. Farsz: cebule pokroić w piórka, seler naciowy i paprykę w kostkę. Warzywa umieścić w rękawie do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach C. Na ciasto wykładamy odsączonego tuńczyka oraz warzywa (bez wody powstałej podczas pieczenia). Jajka bełtamy, mieszamy ze śmietanką, startym serem oraz sola i białym pieprzem. Wlewamy mieszankę jajeczna na warzywa. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Tuńczyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować