Quesadillas z serem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Quesadillas podaje się gorące, podałam z salsą mexicana - piekielnie ostra!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • TORTILLE:
    - mąka kukurydziana: 150 gramów
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - ciepła woda: 0.75 szklanki
    - żóły ser starty: 300 gramów
    SALSA:
    - poidory: 3 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - papryczka chili żółta: 1 sztuka
    - koendra: 1 łyżeczka
    - sól gruba: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    - pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 2 łyżki

Quesadillas z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku robimy salsę - zdąży nam się przegryźć gdy będziemy robić Quasadillas.
  • 2. Oba rodzaje mąki mieszam,y dodajemy ciepłą wodę - wyrabiamy elastyczne ciasto i odstawiamy na kilka minut.
  • 3. Pomidory, cebulę i czosnek kroimy drobno, dodajemy kolendrę sól, pieprz i oliwę.
    Mieszamy i odstawiamy co najmniej na 30 minut.
  • 4. Robimy wałek i dzielimy na 9 części.

  • 5. Podsypując mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki - aby tortille były równe kładłam na placek talerzyk deserowy i w/g niego obcinałam ciasto.
  • 6. Pieczemy placki na rozgrzanej suchej patelni do momentu aż zaczną nam się tworzyć bąbelki - przewracamy i znowu czekamy na bąbelki. Tak robimy z pozostałymi ośmioma.
  • 7. Gdy mamy wszystkie tortille upieczone, kładziemy gotową na rozgrzanej patelni na nią starty żółty ser i przykrywamy drugą tortillą - podpiekamy z obu stron do momentu, aż ser się roztopi.
  • nachos 8. To jest podstawowy przepis na Quesadillas, możecie do sera dodawać rożne dodatki, warzywa wędlinę co lubicie:)
    Jeśli chcecie zrobić z tych tortilli nachos pokrójcie je na małe trójkąty posypcie serem i ziołami wstawcie di piekarnika nagrzanego do 180*C i podpiekajcie około 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy