Pyzy z mięsem w rosole. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy mięso. Mielimy mięso, cebulę, namoczoną bułkę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy jajka, bułki tartej jeśli jest za rzadkie. W międzyczasie przygotowujemy rosół, aby był chłodny.
Potem przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ziemniaki, ugotowane, najlepiej dzień wcześniej zmielić. Następnie surowe ziemniaki zetrzeć na tarce (można wykorzystać roboty) Odciskamy w kawałku materiału np. tetrze, wody nie wylewamy. Gdy wszystkie ziemniaki odciśniemy, mieszamy jej ze zmielonymi. Po odstaniu się, wylewamy powoli wodę z ziemniaków. na dnie naczynia będzie warstwa skrobi, która dodajemy do masy ziemniaczanej.
Następnie formujemy pyzy. Ciasta ok. łyżki stołowej czubatej nakładamy na wilgotną dłoń i rozklepujemy. W środek nakładamy farsz, ok. łyżki stołowej. Formujemy pyzę. Nie okrągłą, ale podłużną i spłaszczoną na grubość ok. 2-3 cm.. Na patelni roztapiamy smalec i obsmażamy pyzy z 2 stron na złoty kolor. Następnie układamy je w garnku na sztorc, nie za ciasno, bo będą pęcznieć. Zalewamy rosołem i posypujemy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu a od momentu zagotowania ok. 15 minut. SMACZNEGO! Naprawdę rewelacja!
Komentarze