Pyzy z mięsem

4.48 (207 ocen)

  • 2 godz.

Może długo się je robi, bo trzeba odgotować mięso, ale można wykorzystać z zupy lub przygotować dzień wcześniej, wtedy przygotowanie będzie krótsze. Ziemniaki też można ugotować wcześniej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto ok 15-16 klusek:
    1 kg ziemniaków ugotowanych
    0,5 kg surowych
    1 jajko
    0,3 kg maki ziemniaczanej

    Składniki na farsz mięsny:
    0,4 kg mięsa wieprzowego gotowanego
    1 średnia cebula
    0,2 kg boczku wędzonego
Wystaw ocenę:

4.48 (207 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Pyzy z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Kilogram ziemniaków ugotować, przestudzić a następnie przepuścić przez praskę. Pół kilograma ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki połączyć dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, na jednolitą masę. Gdy już wyrobimy ciasto, bierzemy do ręki ciasto robimy małe wgłębienie, nakładamy mięso i dokładnie sklejamy, tworząc kule.
  • 2. Wykonanie:
    Mięso ugotować (może być z zupy), wystudzić. Cebulę pokroić i podsmażyć na boczku. Gdy cebulka przestygnie, zmielić przez maszynkę razem z mięsem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Pyzy gotujemy w osolonej wodzie ok 20 minut. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami.

Porady

Zimne pyzy można podgrzać na patelni, pokrojone na mniejsze kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować