Pyziowata Pyzia

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto na biszkopcie razem z jabłkową galaretką przykrytą delikatną bita śmietaną, przywodzi na myśl pierwsze dni wiosny

Składniki:


  • Składniki : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto : 4 średnie jabłka, 1 galaretka agrestowa, 1 łyżka masła, 1 jogurt truskawkowy 300g, 1 galaretka truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, okrągłe biszkopty.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyziowata pyzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie : Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piec ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, dodać jabłka i chwile dusić na wolnym ogniu. Dodać sucha zieloną galaretkę, wymieszać i dusić przez 3 minuty. Galaretkę i 1 łyżeczkę rozpuść w 1/4 szklanki wody . Pozostaw do ostygnięcia. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, pozostaw do ostygnięcia. Na biszkopt przełóż zieloną masę z jabłek później biszkopty następnie różową masę jogurtową. Całość włożyć do lodówki. W tym czasie Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę. Bitą śmietanę ułożyć na górę ciasta i ponownie schowac do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować