Pyzate bułeczki z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pysznie smakują z dowolnym nadzieniem,takim jak budyń,twaróg,czy dżem,moje dzieci się nimi zajadają!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
    4 łyżki cukru
    1/2 szkl.ciepłego mleka
    2 jajka
    500 g mąki pszennej
    1 żółtko
    1 cukier wanilinowy
    szczypta soli
    100 g masła
    masło/olej do posmarowania blachy

    Masa cynamonowa:
    1 łyzka cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Pyzate bułeczki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.Odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę i dodawać do niej:drożdże,jajka i żółtko,resztę (trzy łyżki) cukru,cukier wanilinowy,rozpuszczone letnie masło i szczyptę soli.Wyrobić jednolite ciasto i odstawić do wyrośniecia na ok.30-40 minut
  • 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm.
  • 4. Wymieszać cynamon z cukrem i rozprowadzić masę na każdym z prostokątów.Zawijać prostokąty w roladę od krótszego boku.Kroić plastry grubości 2 cm i każdą bułkę ukladać na posmarowanej blasze.
  • 5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. na złoty kolor(ok.20 minut).Można posypać cukrem pudrem lub polukrować bułeczki.

Porady

Ważne ,żeby wszystkie składniki były w temp.pokojowej,mleko było ciepłe,a masło troszeczke roztopione,wtedy bułeczki ładnie wyrosną.Gdyby było zbyt lepkie w trakcie wyrabiania,można dosiać troszkę mąki . Jeśli robie nadzienie budyniowe,to na dwa op.budyniu używam tylko trzech szkl.mleka,wtedy budyń jest gęstszy i nie rozlewa się podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cukier Cynamon Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować