PYSZOTKA

4.5 (140 ocen)

  • 55 min

Dawno już nie robiłam tego ciasta, ale wyszło pyszne

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto
    40 dag maki
    16 dag cukru
    4 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany
    10 dag margaryny
    powidła śliwkowe
    75 dag orzechów
    PIANA Z BIAŁEK
    4 białka
    20 dag cukru
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    MASA
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki cukru
    łyżka maki pszennej
    łyżka maki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    4 żółtka
    kostka margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z maki, cukru, żółtek, proszku do pieczenia, margaryny i śmietany wyrobić ciasto i podzielić na 2 części. Obydwie rozwałkować na blachy posmarować powidłami. Na wierzch dać pianę ubitą z 2 białek, 10 dag cukru, 1/5 łyżki maki ziemniaczanej (to jest na jedno ciasto na drugie ta sama proporcja) Pianę wyłożyć na placki z posiekanymi orzechami. Piec do zrumienienia. Zimne przełożyć kremem.
  • 2. MASA:
    Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 0,5 szklance mleka rozrobić mąki i żółtka wlać na gotujące ,mleko. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce masy. Przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować