Pyszny żurek z tłuczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z boczku odcinamy dolną skórę z tłuszczem wrzucamy do wody razem z frankfuterkami,zielem i liściem (ja daję wody ok 3,5 litra)gotujemy tak z 20min,dodajemy sól i kostkę ..Warzywa ścieramy na tarce,por kroimy,pieczarki też .Dorzucamy do naszego wywaru i tak jeszcze gotujemy z 20 min.W tym czasie boczek kroimy na drobną kostkę razem z cebulą ,najpierw podsmazamy boczek potem dokładamy cebulę i smażymy na piękny kolor :)ja używam margaryny do smażenia.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .
Po ok 40min gotowania dolewam do wywaru żurek i tak chwilę jeszcze gotujemy do żurku dajemy tak z łyżkę naszeg boczku z cebulą ( resztę zostawiamy do ziemniaków ),doprawiamy i sypiemy majerankiem.
Ugotowane ziemniaki tłuczemy tłuczkiem dodając naszą cebulę z boczkiem ,po trochu ..tluczemy dodajemy boczek i cebule dalej tłuczemy itd...nasza okrasa musi mieć dość sporo tłuszczu,tłuczemy aż ziemniaki będa miały ładną masę.Jajko gotujemy na twardo .
Na środek naszej miseczki układamy stożek z ziemniaków w koło nalewamy żurek ,na wierz układamy kawałek jajka.
Smacznego.
Porady
Frankfuterki kroimy przed podaniem,można też użyć białej kiełbasy.
Komentarze