Pyszny tort urodzinowy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przygotowywałem już bardzo dużo takich tortów na różne okazje. Jest to co prawda zajęcie czasochłonne, ale za to jakie smaczne efekty!

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    4 jajka
    1,5 szkl. cukru
    375 g masła roślinnego

    Poncz:
    100 ml spirytusu
    300 ml ciepłej wody
    2-3 plastry cytryny
    5 łyżek cukru
    dżem i owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Pyszny tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny tort urodzinowy 1. Białka ubijamy z 1,5 szkl. cukru. Dodajemy żółtka, mąki i proszek. Wykładamy do natłuszczonej formy (śr. 27-29 cm). Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Studzimy i przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Masło ucieramy w makutrze. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Masę ucieramy z masłem.
  • 3. Krążki ciasta nasączamy ponczem. Jeden smarujemy dżemem i przykrywamy drugim. Rozsmarowujemy ok. 1/2-cm warstwę kremu i przykrywamy 3. krążkiem. Boki smarujemy kremem i obsypujemy wiórkami
    kokosowymi, czekoladowymi lub mielonymi orzechami. Kremem smarujemy wierzch tortu (szeroki nóż maczamy w zimnej wodzie). Dekorujemy.

Porady

● Przygotowując krem, ucieramy masę w jedną stronę, aby się nie zwarzyła. ● Do dekoracji najlepiej użyć dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować