torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy tuż tuż...Tort jest pyszny, idealnie smakuje z truskawkami, malinami i wiśniami. Przepis dostałam od cioci i wszystkim bardzo smakuje, błyskawicznie znika z tortownicy :)

Składniki:

  • Składniki: ( na dużą tortownicę)
    Biszkopt:
    • 4 jaja
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki mąki
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    • 3 żółtka
    • 6 łyżek cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ¼ szklanki mleka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 kostka masła
    • 500 g truskawek

    • 3- 4 galaretki truskawkowe

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Biała ubijemy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mąkę i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę i pieczemy biszkopt przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.

    Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną i ¼ szklanki mleka. Całość ucieramy i stawiamy na niewielkim ogniu. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy do utartej masy i ciągle mieszając zagotowujemy.
    Kiedy krem trochę ostygnie ucieramy go z 1 jedną kostką masła. Możemy dodać 2-3 łyżki spirytusu i trochę pokrojonych truskawek. Masę ucieramy aż nabierze delikatnej konsystencji „serowej”.
    Na biszkopt nakładamy krem, układamy truskawki i po zastygnięciu kremu wylewamy ostudzoną galaretkę truskawkową- rozpuszczoną w połowie proporcji wody. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy