Sezon truskawkowy tuż tuż...Tort jest pyszny, idealnie smakuje z truskawkami, malinami i wiśniami. Przepis dostałam od cioci i wszystkim bardzo smakuje, błyskawicznie znika z tortownicy :)
Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Biała ubijemy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i mąkę i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę i pieczemy biszkopt przez ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni.
Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną i ¼ szklanki mleka. Całość ucieramy i stawiamy na niewielkim ogniu. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy do utartej masy i ciągle mieszając zagotowujemy.
Kiedy krem trochę ostygnie ucieramy go z 1 jedną kostką masła. Możemy dodać 2-3 łyżki spirytusu i trochę pokrojonych truskawek. Masę ucieramy aż nabierze delikatnej konsystencji „serowej”.
Na biszkopt nakładamy krem, układamy truskawki i po zastygnięciu kremu wylewamy ostudzoną galaretkę truskawkową- rozpuszczoną w połowie proporcji wody. Następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze