Pyszny torcik serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jest maleńkie i w zasadzie tylko dla dwóch osób. Do jego wykonania będą potrzebne dwie formy w kształcie serca i o rozmiarze mniej więcej kobiecej dłoni.
* Mąkę self-raising można zrobić samemu w domu: na kubek mąki daj 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli.
2.1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
2. Natłuszczamy formy do ciasta i posypujemy je mąką (może też być kasza manna, semolina czy bułka tarta).
3. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w dużej misce.
3.4. Dzielimy ciasto na dwie części i przekładamy do forem (do około 3/4 wysokości).
4.5. Upieczone ciasto odkładamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy masę (fudge icing).
5.7. W rondlu i na bardzo małym ogniu łączymy ze sobą cukier i mleko skondensowane. Kiedy zacznie się gotować odstawiamy z ognia.
8. Czekoladę rozpuszczamy w gorącym płynie.
9. Kiedy mikstura nam się trochę ostudzi, ale dalej będzie ciepła. Miksujemy ją z masłem i wanilią, aż będzie puszysta i aksamitna.
10. Zakrywamy miskę folią i odstawiamy, aby masa zgęstniała.
11. Zimną masą smarujemy jedno ciasto. Nakładamy na to drugie serduszko i rozsmarujemy resztę masy na wierzch i boki ciasta.
Komentarze