Pyszny przekładaniec z kremem i wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić. Trochę posolić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Dobrze zmiksować. Na koniec dodać mak i wymieszać delikatnie łyżką. Wlewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.
2.Krem:
W niewielkiej ilości zimnego mleka roztrzepać żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka stopniowo wlewać rozrobione składniki i mieszająć ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
3.Warstwa z wiórkami:
Ubijamy białka , dodajemy cukier, żółtka i na koniec wiórki. Mieszamy i wlewamy na duża blachę i pieczemy ok .10-15 min.
4.Biszkopt przekrawamy na dwie części i skrapiamy wcześniej namoczoną czarną herbatą. Pierwszą część biszkopta smarujemy dżemem i na to wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu i przykrywamy warstwą z wiórkami. Na sam wierzch wlewamy tężejącą galaretkę.
Komentarze