Pyszny przekładaniec z kremem i wiórkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny biszkopt z dodatkiem maku, a co więcej znakomity krem i wiórki. Nikt nie odmówi:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 3/4 szklanki cukru i mąki
    - 1/4 szklanki maku
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Krem:
    - 2 szklanki mleka
    - kostka margaryny
    - 3 żółtka
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - szklanka cukru

    Warstwa z wiórkami:
    - 3 jajka
    - 3/4 szklanki cukru pudru
    - szklanka wiórek

    Dodatki:
    - 2 galaretki
    - dżem wiśniowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny przekładaniec z kremem i wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić. Trochę posolić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Dobrze zmiksować. Na koniec dodać mak i wymieszać delikatnie łyżką. Wlewamy na dużą blachę i pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach.
  • 2. Krem:
    W niewielkiej ilości zimnego mleka roztrzepać żółtka i mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka stopniowo wlewać rozrobione składniki i mieszająć ugotować budyń. Wystudzić.
    Margarynę utrzeć do białości i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
  • 3. Warstwa z wiórkami:
    Ubijamy białka , dodajemy cukier, żółtka i na koniec wiórki. Mieszamy i wlewamy na duża blachę i pieczemy ok .10-15 min.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na dwie części i skrapiamy wcześniej namoczoną czarną herbatą. Pierwszą część biszkopta smarujemy dżemem i na to wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu i przykrywamy warstwą z wiórkami. Na sam wierzch wlewamy tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować