Pyszny przekładaniec

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytką. Dużo czasu spędzam w kuchni, eksperymentując z różnego rodzaju przepisami. Przykładem moich kulinarnych poczynań jest właśnie przekładaniec.

Składniki:

  • 2 galaretki wiśniowe
    słoik drylowanych wiśni

    Placek:
    10 białek
    szkl. mąki
    szkl. cukru
    szkl. maku
    1/2 margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki
    5 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka octu.

    Masa:
    125 g masła roślinnego
    szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru pudru
    2 łyżki krupczatki
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Pyszny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszny przekładaniec 1. Placek: białka ubijamy, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem, mak i płynną margarynę. Mieszamy i w wyłożonej papierem blasze (25x38 cm) pieczemy
    ok. 30 minut w 180 °C.
  • 2. Biszkopt: z białek ubijamy pianę. Dodajemy cukier, żółtka roztrzepane z octem i mąkę z proszkiem. Mieszamy, pieczemy 25 minut w 180 °C.
  • 3. Masa: z mleka, mąki i wiórków gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzonym budyniem.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l wody, dodajemy wiśnie, odstawiamy, by lekko stężała.
  • 5. Placek nasączamy ponczem. Wykładamy galaretkę. Gdy zastygnie,
    wykładamy masę, przykrywamy biszkoptem. Dekorujemy polewą i wiórkami.

Porady

● Poncz robimy z wody, soku z cytryny i cukru, możemy dodać nieco czystej wódki. ● Jeśli ktoś nie lubi wiórków kokosowych, może posypać ciasto kolorową posypką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować