taki sos świetnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy lasagne ...........
Składniki:
2 kg pomidorów ( u mnie różne gruntowe gatunki )
5 ząbków czosnku
2 kwaśne jabłka
20 - 25 liści świeżej bazylii
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
sól morska do smaku
pieprz czosnkowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 łyżka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
pieprz cayenne do smaku
cukier trzcinowy do smaku
50 ml oleju rzepakowego
Pyszny ostry sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając.
2.Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
Komentarze