Pyszny ostry sos pomidorowy

5 (169 ocen)

taki sos świetnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy lasagne ...........

Składniki:

  • 2 kg pomidorów ( u mnie różne gruntowe gatunki )
    5 ząbków czosnku
    2 kwaśne jabłka
    20 - 25 liści świeżej bazylii
    2 łodygi selera naciowego
    1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
    sól morska do smaku
    pieprz czosnkowy do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    1 łyżka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
    pieprz cayenne do smaku
    cukier trzcinowy do smaku
    50 ml oleju rzepakowego

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Pyszny ostry sos pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając.
  • 2. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować