Pyszny kurczak faszerowany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tuszkę i skrzydło z indyka umyć,osuszyć.
2.Kurczaka naciąć wzdłuż piersi,delikatnie oddzielić mięso od kości,odciąć cienkie ,końcówki skrzydełek,udka też naciąć od wewnętrznej strony i usunąć kości.
3.Pozbawioną tuszkę kości posypać solą,pieprzem,przyprawą Garam Masala,zwinąć i odstawić na minimum 6 godz.do lodówki.
4.Wyjęte kości z kurczaka,skrzydło z indyka i połowę filetu ugotować z włoszczyzną jak rosół,przestudzić,obrać mięso i rozdrobnić blenderem lub zmielić razem z ugotowaną włoszczyzną.Filet z kurczaka pokroić w kostkę.
5.Rozdrobnione mięso z włoszczyzną przełożyć do miski,dodać bułkę tartą,wbić jajko,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Na koniec dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka ,natkę pietruszki ,selera i delikatnie wymieszać.
6.Tuszkę kurczaka posmarować farszem,zwinąć na papierze do pieczenia błyszczącą stroną w roladę.Końcówki rolady związać nicią bawełnianą.
7.Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem do pieczenia,wlać 1 szk.wody,ułożyć roladę z kurczaka,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 90 min.podlewając gorącą wodą,pozostawić do przestudzenia.
8.Półmisek wyłożyć sałatą,ozdobić i wyłożyć upieczonego kurczaka.
9.Punkty od 1 do 8 opisują krok po kroku sposób wykonania potrawy
Komentarze