Pyszny kurczak faszerowany z warzywami

4.5 (195 ocen)

Pyszna potrawa będąca doskonałą ozdobą na zimno i ciepło nawet do świątecznego stołu.

Składniki:

  • 1 tuszka kurczaka
    1 skrzydło z indyka
    1/2 filetu z kurczaka
    2 marchwie
    1 mała pietruszka
    1 seler
    1 cebula
    1/4 czerwonej papryki
    - kawałek zielonego pora
    4 łyżki pokrojonych listków natki pietruszki i selera
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    1 łyżka oleju

    sól,pieprz,przyprawa Garam Masala,przyprawa uniwersalna,ostra papryka mielona do smaku..
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszny kurczak faszerowany z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuszkę i skrzydło z indyka umyć,osuszyć.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 2. Kurczaka naciąć wzdłuż piersi,delikatnie oddzielić mięso od kości,odciąć cienkie ,końcówki skrzydełek,udka też naciąć od wewnętrznej strony i usunąć kości.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 3. Pozbawioną tuszkę kości posypać solą,pieprzem,przyprawą Garam Masala,zwinąć i odstawić na minimum 6 godz.do lodówki.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 4. Wyjęte kości z kurczaka,skrzydło z indyka i połowę filetu ugotować z włoszczyzną jak rosół,przestudzić,obrać mięso i rozdrobnić blenderem lub zmielić razem z ugotowaną włoszczyzną.Filet z kurczaka pokroić w kostkę.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 5. Rozdrobnione mięso z włoszczyzną przełożyć do miski,dodać bułkę tartą,wbić jajko,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Na koniec dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka ,natkę pietruszki ,selera i delikatnie wymieszać.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 6. Tuszkę kurczaka posmarować farszem,zwinąć na papierze do pieczenia błyszczącą stroną w roladę.Końcówki rolady związać nicią bawełnianą.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 7. Blaszkę do pieczenia wyłożyć również papierem do pieczenia,wlać 1 szk.wody,ułożyć roladę z kurczaka,wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 90 min.podlewając gorącą wodą,pozostawić do przestudzenia.
  • Pyszny kurczak faszerowany z warzywami 8. Półmisek wyłożyć sałatą,ozdobić i wyłożyć upieczonego kurczaka.
  • 9. Punkty od 1 do 8 opisują krok po kroku sposób wykonania potrawy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować