pyszny jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 60 min

troszkę bardziej 'sycąca' wersja jabłecznika

  • 60 min

Składniki:


  • •250g miękkiego masła
    •200g mąki pszennej
    •200g cukru + 4 łyżki cukru(3 do ciasta i jedna do piany)
    •4 jajka+3 białka
    •2 opakowania cukru waniliowego
    •2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 kg jabłek
    -3 łyżki kaszy manny

Pyszny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodając pozostałe składniki, nadal ucierać. Gdy otrzymamy odpowiednią konsystencję,przelac na blachę wysmarowaną tłuszczem.
    jabłka zetrzeć na tarce o grubych okach,wymieszać z 3 łyżkami cukru i kaszą,wyłożyć na blachę z ciastem , następnie na wierzch wylać pianę z białek i cukru. piec ok godz, w temp 175 stopni.

Porady

doskonale smakuje z gałką lodów waniliowych;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy