Czasami jadamy w ten sposób spaghetti, postanowiłam spróbować z ryżem i okazało się, że smak i zapach dania jest rewelacyjny - polecam je. Od dzisiaj jedno z moich ulubionych dań bezmięsnych.
10 min
Składniki:
ryż długoziarnisty 130 gramów
płatki migdałowe 80 gramów
natka zielonej pietruszki 0.5 pęczka
bazylia świeża 0.25 pęczka
czosnek 1 ząbek
ser parmezan tarty lub inny 40 gramów
pomidory smaczne i dobrej jakości, większe - 2 sztuki
oliwa z oliwek lub inny dobry olej 1.5 łyżki
sól i pieprz ( do smaku)
Pyszny chrupiący i pachnący ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryz gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie (około 15 minut). Osączamy.
2.Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Jesli mają za bardzo twardą skórkę, to przed krojeniem sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki.
3.Płatki migdałowe rumienimy na rozgrzanej suchej patelni, lekko studzimy. Następnie wsypujemy je do malaksera i razem z liśćmi natki pietruszki oraz bazylii miksujemy na grubszy "proszek" - pastę. Możemy też utłucz je w moździerzu.
4.Czosnek obieramy i ucieramy z odrobiną soli. Dodajemy do pasty, mieszamy.
5.Na patelnię, na której prażyły się płatki migdałowe, wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy pastę migdałowo-pietruszkowo-bazyliowo-czosnkową, pokrojone pomidory, oliwę oraz tarty ser. Mieszamy, lekko chwilke razem podgrzewamy i nakładamy na talerzyki. Smacznego!
Komentarze