Pyszny chrupiący i pachnący ryż

4.5 (157 ocen)

  • 10 min

Czasami jadamy w ten sposób spaghetti, postanowiłam spróbować z ryżem i okazało się, że smak i zapach dania jest rewelacyjny - polecam je. Od dzisiaj jedno z moich ulubionych dań bezmięsnych.

  • 10 min

Składniki:

  • ryż długoziarnisty 130 gramów
    płatki migdałowe 80 gramów
    natka zielonej pietruszki 0.5 pęczka
    bazylia świeża 0.25 pęczka
    czosnek 1 ząbek
    ser parmezan tarty lub inny 40 gramów
    pomidory smaczne i dobrej jakości, większe - 2 sztuki
    oliwa z oliwek lub inny dobry olej 1.5 łyżki
    sól i pieprz ( do smaku)
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Pyszny chrupiący i pachnący ryż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryz gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie (około 15 minut). Osączamy.
  • 2. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Jesli mają za bardzo twardą skórkę, to przed krojeniem sparzamy je wrzątkiem i obieramy ze skórki.
  • mix 3. Płatki migdałowe rumienimy na rozgrzanej suchej patelni, lekko studzimy. Następnie wsypujemy je do malaksera i razem z liśćmi natki pietruszki oraz bazylii miksujemy na grubszy "proszek" - pastę. Możemy też utłucz je w moździerzu.
  • 4. Czosnek obieramy i ucieramy z odrobiną soli. Dodajemy do pasty, mieszamy.
  • 5. Na patelnię, na której prażyły się płatki migdałowe, wsypujemy ugotowany ryż, dodajemy pastę migdałowo-pietruszkowo-bazyliowo-czosnkową, pokrojone pomidory, oliwę oraz tarty ser. Mieszamy, lekko chwilke razem podgrzewamy i nakładamy na talerzyki. Smacznego!
  • 6. Możemy dodatkowo posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Pomidor Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować