Pysznotka

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które wszyscy uwielbiają.

Składniki:

  • Ciasto:
    40dag maki
    20 dag margaryny
    20 dag cukru(może być mniej)
    4 żółtka
    4 białka
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka proszku do pieczenia
    powidła
    2szkl drobno skruszonych orzechów najlepiej zmieszane włoskie i laskowe
    20dag wiórków kokosowych
    Krem:
    5 żółtek
    3/4 szkl. cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 litra mleka
    kostka masła

Pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Zagniatamy ciasto ze składników i dzielimy na dwie części, następnie rozwałkowujemy na 2 placki. Wykładamy na dwie blaszki. Na ciasto rozsmarowujemy powidła i na to pianę ubitą z białek ( dodać miałka z ciasta i z kremu). Na pianę sypiemy posiekane orzechy i pieczemy ok.20-30 minut.
    Krem:
    Ucieramy żółtka z cukrem dodajemy mąkę i zalewamy to połową mleka, pozostałą część mleka wstawiamy do zagotowania. Gdy mleko będzie już gorące dolewamy do niego pozostałe składniki i w ten sposób powstanie nam budyń. Ostawiamy do ostudzenia i ucieramy go z kostka margaryny.
    Po upieczeniu przekładamy placek, krem, placek.
    Gotowe

Porady

Przepis na dużą blachę z piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy