Pyszne ziemniaki z pieca

0 (0 ocen)

  • 60 min

Entuzjazm rodziny lubiącej ziemniaki gwarantowany ;-), moja córka się nimi zajada.

  • 60 min

Składniki:

  • kilka dużych ziemniaków
    olej
    oregano
    sól
    250 g twarogu tłustego
    słodka śmietanka
    pieprz
    słodka papryka w proszku
    kurkuma
    sól
    rzeżucha

Pyszne ziemniaki z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, lekko osuszyć.
  • Na blaszce przed pieczeniem 2. Ziemniaki wymieszac w misce z olejem (olej rzepakowy lub oliwa z oliwek) oraz oregano i solą - do smaku, wyłozyć na blachę.
  • Oto są rumiane 3. Piec w piekarniku na blasze wysmarowanej olejem; temeperatura przy wkładaniu 225 stopni - przez 15-20 minut, potem podpiec przy 180 stopniach, mieszając, przekładając na drugą stronę drewnianą łopatką aż będą zrumienione i miękkie w środku, nie całkowicie wyschnięte.
  • Twaróg do ziemniaczków 4. Przygotowac twaróg- rozgnieśc widelcem, dodać trochę kurkumy, słodką paprykę, słodką śmietankę, pieprz, sól - posypać rzeżuchą, podawac z gorącymi ziemniakami.
  • Pycha 5. Zadowolenie gwarantowane ;-)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy