to ciasto jest po prostu "niebo w gębie" i na pewno w Szwajcarii chętnie by było podawane w tej wersji na deser w niejednym domu............SMACZNEGO!!!
Pyszne szwajcarkie ciasto marchewkowe z polską śliwką i kremem z serka homogenizowanego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych obrotach
2.wsypać mąkę z sodą, proszkiem, cynamon i mikserem utrzeć z 2 minuty na dużych obrotach
3.marchew starłam w rozdrabniaczu na tarce paski i w tym rozdrabniaczu po założeniu noża rozdrobniłam bardziej
4.wsypałam do ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach
5.tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek
6.ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzone
7.KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram, Śnieżka 1 opakowanie, mleko3,2% zimne 1/4 szklanki - wszystko zmiksować na krem i posmarować blat ciasta, nakryć drugim i posmarować wierzch ciasta i posypać kakao, ciasto schować do lodówki na 1 godzinę
Komentarze