Pyszne szpinakowe kuleczki w sosie mascarpone

0 (0 ocen)

  • 35 min

To bardzo smaczne i pożywne danie, zachwyca oryginalnym smakiem. Polecam

  • 35 min

Składniki:

  • • 80 dkg mielonego fileta, lub udźca z indyka
    • 4 ząbki czosnku
    • Ok. 25 dkg świeżego szpinaku
    • 1 jajko
    • ½ szklanki bułki tartej
    • Sól
    • Pieprz
    • 1 łyżka cubrycy zielonej ( mieszanka przypraw)
    • 1 łyżeczka curry
    • Olej
    • 1-2 kostki rosołowe (np. kostka mięsna)
    • 2 łyżki serka mascarpone
    • 1 łyżka mąki
    • Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pyszne szpinakowe kuleczki w sosie mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy pokrojony w paski 1 ząbek czosnku, następnie dodajemy szpinak i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Mięso mielone z pieprzem, solą i przyprawami wyrabiamy w misce. Dodajemy wystudzony szpinak, następnie wsypujemy bułkę tartą i całość wyrabiamy. Pod koniec wbijamy jajko i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie formujemy nieduże kulki.
    W garnku zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi ( ok. 07-1 l wody) . Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do niej wcześniej uformowane kulki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok. 10 minut.
    Następnie wyciągamy z wody kulki, a do uzyskanego wywaru z kulek dodajemy 2 łyżki serka mascarpone, rozprowadzamy je do uzyskania gładkiego sosu za pomocą trzepaczki. Czekamy aż się zagotuje. W małej miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy aż zgęstnieje. Wrzucamy kulki do sosu i dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
    Kulki układamy na talerzu, polewamy sosem. Najlepiej smakują z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować