jak tłusty czwartek to obok pączków i faworków muszą być i róże
Składniki:
250 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
30 g margaryny Kasia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki octu lub spirytusu
3 żółtka
Dodatkowo :
cukier puder do posypania
dżem wiśniowy do dekoracji
olej do smażenia
Pyszne róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Następnie dodać żółtka, śmietanę i ocet i wyrobić gładkie ciasto. Teraz należy wziąć wałek do ciasta i ubijać nim ciasto co chwilę składając je na pół. Tak ubijać i składać aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na godzinę.
2.Na głębokiej i szerokiej patelni rozgrzać olej. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną można schować znowu do lodówki. Z porcji ciasta wałkować cienki placek i za pomocą naczyń lub wykrawaczek o trzech różnych średnicach wycinać kółka tyle samo każdej wielkości. Każe kółko dookoła naciąć w kilu miejscach, potem nałożyć na duże kółko średnie a następnie małe i na środku docisnąć aby krążki się skleiły. Na gorący tłuszcz kłaść róże najmniejszym kółkiem do dołu i smażyć na słomkowy kolor po czym róże odwrócić i także smażyć na słomkowo.
3.Gotowe róże wykładać łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć je. Potem posypać cukrem pudrem i udekorować środek każdej róży dżemem. Tak samo zrobić róże z drugiej porcji ciasta. ( z tych składników wyszło mi 20 róż )
Komentarze