Pyszne racuszki ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Racuszki z tymi owocami są puszyte i tanie

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NA RACUSZKI::
    - mąka pszenna 650: 0.5 kilograma
    - mleko 2%: 2 szklanki
    - drożdże swieże: 3 dekagramy
    - cukier kryształ: 3 łyżki
    - cukier waniliowy ( 16 g ): 1 opakowanie
    - jaja świeże: 2 sztuki
    DODATKI;:
    - świeże śliwki węgierki: 0.5 kilograma
    - cukier puder: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 5 łyżek

Pyszne racuszki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdżę rozetrzeć z 1 łyżka cukru,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki-.Zrobić rozczyn i pozostawić aż wyrośnie.
  • 2. Do wyrośnietego rozczynu dodać: mąkę,cukier ,cukier waniliowy mleko żółtka jaj i ubitą na końcu pianę z białek.
  • 3. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką i pozostawić na 30 minut aż wyrośnie.
    Śliwki umyć,przekroić na pół i wyjąć pestki.
  • 4. Ciasto kłaść łyżką na gorący olej robiąć placuszek a na każdy placuszek pokrojone śliwki.
    Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy