Pyszne gołąbki z ziemnikami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienita alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Moim zdaniem, smakują jeszcze lepiej!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowo - wieprzowe)
    1 kg ziemniaków
    20 dag boczku wędzonego
    pasek słoniny
    2 cebule
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    2-3 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz, "Delikat" do mięs
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Pyszne gołąbki z ziemnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć, oddzielić liście. Odciąć zgrubiałe łyk po zewnętrznej stronie liści- ułatwi to zwijanie gołąbków.
  • 2. Słoninę, boczek oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
  • 3. Zetrzeć ziemniak na tarce o grubych oczkach, starte ziemniaki umieścić i odcisnąć na durszlaku.
  • 4. Do mięsa mielonego dodać ziemniaki, podsmażoną cebulę, boczek oraz słoninę, wymieszać. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników. Farsz powinien być solidnie przyprawiony.
  • 5. Farsz zawijać w liście kapusty, tak jak tradycyjne gołąbki.
  • 6. Do brytfanki wlać odrobinę oleju, układać gołąbki. Przykryć liśćmi kapusty. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni, około półtorej godziny (do miękkości kapusty).

Porady

Podawać z podsmażonym boczkiem oraz cebulką. Równie dobrze smakują z sosem pomidorowym. Alternatywą dla tradycyjnej kapusty jest kapusta włoska, która ma nieco pikantniejszy smak. Gołąbki z kapustą włoską pieczemy około 1 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować