• Pyszne Eklerki

    Dodane przez: Patilajna

  • Tej pyszności nie można, nie lubić!

  • Składniki

    Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    125 g masła lub margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    4 nieduże jajka
    Krem karpatkowy lub budyń

  • Sposób przygotowania

    1.

    W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką. Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Eklerki powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.

    2.

    Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

    3.

    W środek eklerek przełożyć krem karpatkowy, który musimy zrobić według przepisu na opakowaniu, lub wykorzystać po prostu budyń waniliowy.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, eklerki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Patilajna

Patilajna 19

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-28T20:03:03+02:00

453 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »