Pyszne Eklerki

  • wyświetlono: 1038 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Tej pyszności nie można, nie lubić!

Patilajna
  • 20min

Składniki

Ciasto parzone:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka
Krem karpatkowy lub budyń

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne Eklerki

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
    Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Eklerki powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  • 2. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
  • 3. W środek eklerek przełożyć krem karpatkowy, który musimy zrobić według przepisu na opakowaniu, lub wykorzystać po prostu budyń waniliowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieeklerki

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...