Pyszne Eklerki

4.5 (193 ocen)

  • 20 min

Tej pyszności nie można, nie lubić!

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1 szklanka wody
    125 g masła lub margaryny
    1 szklanka mąki pszennej
    4 nieduże jajka
    Krem karpatkowy lub budyń
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Eklerki

Pyszne eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.
    Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Eklerki powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
  • 2. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
  • 3. W środek eklerek przełożyć krem karpatkowy, który musimy zrobić według przepisu na opakowaniu, lub wykorzystać po prostu budyń waniliowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować