Pyszne drożdżowe koperty z powidłami

4.99 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Najlepiej smakują do trzech dni po wypieku, ale można je też zamrozić. Mają mało cukru i są bardzo pożywne, świetnie nadają się na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • 30 sztuk:
    ● 250 g margaryny
    ● 1 kg mąki pszennej
    ● 10 dag drożdży
    ● 2 szklanki mleka
    ● 2 łyżki cukru
    ● 2 słoiczki powideł
    ● kwaśna śmietana do posmarowania
    Lukier:
    ● cukier puder
    ● odrobina mleka
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Pyszne drożdżowe koperty z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, drożdże
    rozrabiamy w odrobinie
    ciepłego mleka. Margarynę roztapiamy.
    Składniki, bez powideł,
    przekładamy do miski.
  • 2. Ciasto wyrabiamy rękami do
    momentu, aż zacznie dobrze
    odchodzić od miski. Pozostawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Pyszne drożdżowe koperty z powidłami 3. Wyjmujemy z miski i rozwałkowujemy.
    Kroimy na kwadraty
    o wielkości 10x10 cm. Na każdy
    z nich nakładamy po łyżce
    powideł. Zwijamy w koperty
    i układamy na blaszce w odstępach
    co 4 cm.
  • 4. Przed włożeniem do piekarnika,
    rozgrzanego do temperatury
    220 °C, wierzch ciasta
    lekko smarujemy kwaśną śmietaną,
    by ciastka się ładnie zrumieniły.
    Pieczemy przez około
    20 minut. Gorące możemy posmarować
    lukrem zrobionym
    z cukru pudru i mleka.

Porady

● Ciasto drożdżowe możemy rozwałkować dopiero wówczas, gdy naprawdę dobrze wyrośnie. ● Koperty najlepiej smakują z powidłami własnej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować