PYSZNE DOMOWE USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

PYSZNE USZKA Z KAPUSTA I GRZYBOWYM FARSZEM.ZAWSZE ROBIE WIEKSZE ILOSCI BY POTEM CZĘŚĆ ZAMROZIC I MIEC ..W RAZIE CZEGO;) Idealne do wigilijnego barszczyku i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:

    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    1 szklanka bardzo ciepłej wody
    1 łyżka oleju roślinnego lub miękkiego masła

    farsz:

    około 500 gram zimnej kapusty z grzybami:

    sól i pieprz –do smaku (ma być wyrazisty i dość pikantny)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Uszka Dania główne

Pyszne domowe uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam ciepłą wodę oraz masło i mieszam łyżką, a nastepnie zagniatam ręką ciasto. Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki.

    Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie szykuję farsz.

    Kapustę odsączam z nadmiaru wilgoci, po czym mielę –maszynką do mielenia Dodaję kawałek chleba, głównie po to, by przepchać maszynkę, ale chleb zbierze także trochę wilgoci z farszu. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
    Ciasto dzielę na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykryciem, gdzie czekają na swoją kolej..

    Rozwałkowane ciasto kroję w mniejsze kwadraty a na
    środek każdego układam farsz i sklejam kwadraty po przekątnej, składając je ponad farszem w trójkąty. Dokładnie zlepiam brzegi Następnie dolne czubki trójkąta zlepiam ze sobą, owijając pierożkowy trójkąt wokół palca, a górny czubek zawijam do tyłu.

    Gotowe uszka gotuje w osolonej wodzie. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować