PYSZNE USZKA Z KAPUSTA I GRZYBOWYM FARSZEM.ZAWSZE ROBIE WIEKSZE ILOSCI BY POTEM CZĘŚĆ ZAMROZIC I MIEC ..W RAZIE CZEGO;) Idealne do wigilijnego barszczyku i nie tylko.
60 min
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 szklanka bardzo ciepłej wody
1 łyżka oleju roślinnego lub miękkiego masła
farsz:
około 500 gram zimnej kapusty z grzybami:
sól i pieprz –do smaku (ma być wyrazisty i dość pikantny)
Pyszne domowe uszka z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam ciepłą wodę oraz masło i mieszam łyżką, a nastepnie zagniatam ręką ciasto. Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na 10 minut, aby odpoczęło. W tym czasie szykuję farsz.
Kapustę odsączam z nadmiaru wilgoci, po czym mielę –maszynką do mielenia Dodaję kawałek chleba, głównie po to, by przepchać maszynkę, ale chleb zbierze także trochę wilgoci z farszu. Całość dokładnie mieszam i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem
Ciasto dzielę na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykryciem, gdzie czekają na swoją kolej..
Rozwałkowane ciasto kroję w mniejsze kwadraty a na
środek każdego układam farsz i sklejam kwadraty po przekątnej, składając je ponad farszem w trójkąty. Dokładnie zlepiam brzegi Następnie dolne czubki trójkąta zlepiam ze sobą, owijając pierożkowy trójkąt wokół palca, a górny czubek zawijam do tyłu.
Gotowe uszka gotuje w osolonej wodzie. Smacznego :)
Komentarze